Wednesday, August 29, 2007

Kenapa Urat Biru?

Mengapa terdapat urat yang menyalurkan darah di tubuh kita berwarna biru?

Jantung kita selalunya mengepam darah ke seluruh tubuh. Sel darah merah membawa oksigen daripada paru-paru ke seluruh sel lain di dalam badan kita.

Oksigen menjadikan sel darah merah kelihatan berwarna merah terang.

Apabila sel-sel berkenaan selesai menyalurkan oksigen, sel darah merah akan kelihatan biru tua atau ungu.

Terdapat dua jenis urat darah. Arteri merupakan urat darah yang membawa darah berwarna merah terang yang kaya dengan oksigen keluar daripada jantung manakala urat pula menyalurkan semula darah berwarna biru tua yang tidak mempunyai oksigen ke jantung dan paru-paru.

Arteri terletak jauh di dalam badan kita tetapi urat terletak dekat dengan kulit kita.

Jadi urat darah yang berwarna biru itu adalah urat yang membawa darah balik ke jantung dan paru-paru untuk dipamkan dengan oksigen.Monday, August 27, 2007

Detecting True Art

Real or fake? In the world of art, that can be an expensive question. Famous paintings by classic artists can sell for millions of dollars. To make a quick buck, people sometimes try to sell paintings that are imitations of the real thing. When the forgeries are done well, spotting them can be a major challenge, even for experts.

Now, researchers say they have found a new way to tell the real from the fake—using mathematics.


The researchers start with a digital image. They use a mathematical technique, known as wavelet decomposition, that breaks this image down into a collection of smaller, more-basic images.

This method is especially useful for analyzing textures. In a photograph, it can readily detect the difference between the smooth appearance of a blue sky and the ruffled surface of a grassy field, for example. In a painting, it can capture the texture of an artist's brush strokes.

When an imitator tries to copy a master artist, his or her brush strokes would probably be different. "A master might have smooth, consistent strokes, say, while an imitator is jerky," says Hany Farid, one of the researchers. Farid is a computer scientist at Dartmouth College in Hanover, N.H.

The researchers used wavelet decomposition and other statistical measures to analyze eight drawings by a 16th-century artist named Pieter Brueghel the Elder. They then compared the data obtained from these drawings with measurements of five imitations revealed to be false just 10 years ago.

The team found that the genuine Brueghel drawings all had similar patterns. By the same measure, the fakes were different from each other and from the true drawings.

The researchers also studied a painting called "Virgin and Child with Saints." It was created near the beginning of the 16th century in the studio of the Italian artist Pietro Perugino. Their method suggested that at least four artists actually produced the painting.

Showing that the method works for two artists is not enough to conclude that it will work across the board. Still, art historians are optimistic. Mathematics may yet earn a place in an expert's toolkit for detecting forgeries.


Friday, August 24, 2007

Rahsia Garam Laut Mati

Di dunia ini unsur atom yang paling banyak kegunaannya ialah garam. Pada suatu ketika dahulu, garam adalah suatu bahan yang amat bernilai. Garam dijadikan barang pertukaran untuk mendapatkan barangan lain.

Dari segi sains fizik, garam mempunyai getaran dalam nada frekuensi yang amat langsing, tinggi dan halus. Warna biru dalam hukum fizik mengeluarkan nada atau bunyi-bunyian. Garam mempunyai tekanan yang tinggi dan ada juga mempunyai tekanan yang rendah dan ini boleh memudaratkan mereka yang mempunyai penyakit yang sedia ada.

Garam yang mempunyai nilai potassium yang amat tinggi seperti garam bukit yang amat masin dan digemari binatang-binatang di dalam hutan terbukti amat baik untuk amat kesihatan. Garam rendah seperti sodium pula dapat meneutralkan asid dan gas dalam badan. Laut mati yang amat masin mempunyai fungsi yang sama. Orang-orang tua zaman dahulu menggunakan garam sebagai petua menghalau unsur-unsur tekanan darah dalam julat frekuensi yang besar dan perlahan serta panas sebelum memasuki rumah kosong atau rumah baru yang telah lama tidak diduduki.

Getaran tenaga dalam tubuh manusia banyak persamaan dalam frekuensi bunyi garam. Garam sebenarnya dijadikan sebagai peneutral kepada bahan-bahan yang berasid. As-Sunnah atau amalan Nabi SAW dan orang-orang tua mempraktikkan secubit garam ke dalam lidah sebelum dan selepas makan untuk memastikan bahan-bahan pemakanan yang rendah frekuensinya menjadi lebih tinggi. Rasa atau zat makanan akan dapat dimaksimumkan kerana enzim di dalam perut turut meningkat dengan keperluan sistem penghadaman. Dari itu kita dapat mengelakkan daripada beberapa penyakit seperti gastrik yang disebabkan oleh asid amino yang berlebihan.

Garam juga adalah rahsia kristal yang mempunyai cahaya yang bersinar-sinar. Batu-batu kristal perlu dicuci dengan garam agar ia bercahaya semula. Andaikata ini tidak dibuat maka kristal akan menjadi pudar dan malap. Begitu juga tubuh badan kita jika amalan mandi air garam dijadikan sebagai satu keperluan harian maka kita akan merasai kesegaran dalam merangsang semula mana-mana bahagian organ dalam badan yang telah kehilangan tenaga dan getarannya.

Perakam Tenaga Bunyi

Manusia sememangnya secara semulajadi mempunyai frekuensi bunyi yang amat berbeza di dalam tubuh. Oleh itu, tubuh perlu melakukan amalan ini. Belum ada fakta saintifik yang rasmi mengatakan garam adalah penyebab tekanan darah tinggi dan punca segala penyakit berjangkit. Tetepi valensi atau gabungan antara garam dan pemakanan masam akan membantu keasidan dan keracunan yang menyebabkan pembiakan bakteria yang tidak diperlukan di dalam usus. Garam sebenarnya amat berfaedah kepada manusia. Hukum fizik meletakkan garam sebagai perakam tenaga bunyi yang dirakam pada kristal dan tulang belulang di dalam tubuh.

Tulang sulbi manusia yang terletak di bahagian pinggul juga adalah satu kristal yang akan merangsang deria seksual. Garam adalah pemangkin atau penggalak kepada mana-mana unsur yang lemah. Garam akan melunturkan atau meleraikan kekotoran dan ia amat berkesan di dalam kuasa pembersih yang amat penting di zaman ini. Garam mempunyai kuasa peluntur yang mesra alam atau dapat diterima semula untuk menyuburkan tanah.

Garam dalam konsep mandian seperti di Laut Mati sebenarnya adalah teori pemendapan basah. Semua radiasi yang berada dalam tubuh manusia akan terlerai dan terserap ke dalam air serta dirakam di dalam bumi atau tanah. Seumpama buah oren yang masam atau buah yang mengandungi vitamin C berlebihan akan dapat dineutralkan asidnya jika direndam ke dalam ais yang bergaram. Anda yang berpenyakit sepatutnya berendam di dalam air garam yang mempunyai ais dengan rakaman tenaga getaran ros putih sebagai pemangkin untuk merangsang kelajuan sistem saraf bagi membolehkan pergerakan elektron dan proton di dalam dan luar tubuh manusia. Anda pasti merasa segar di samping memiliki kulit yang halus serta tulang yang kuat.

Perut yang berasid akan membuatkan sistem otot, tulang dan saraf teroksid dan ini akan membuatkan si pesakit menjadi kejang, lengoh, kebas, sengal-sengal, bisa-bisa tulang dan sebagainya. Keadaan ini akan mengganggu tidur dan konsentrasi. Jika ini berterusan, pesakit akan menghadapi tekanan fikiran yang menjadi penyebab kepada tekanan darah.

Jika dibuat perbandingan dalam apa juga sudut semulajadi mengenai lautan, Laut Mati merupakan sebuah tasik yang amat berbeza dengan mana-mana lautan yang ada di muka bumi ini. Dari sudut sains fizik di bahagian dasarnya mempunyai tekanan yang paling tinggi manakala pada bahagian atas permukaannya pula mempunyai tekanan yang rendah. Pergerakan ke atas berlaku pada kadar yang amat kuat dan ini tidak membenarkan tarikan graviti berlaku secara biasa.

Ini menyedarkan kita tentang reaksi air dalam mengeluarkan kawasan angin dalam lingkungan yang lain untuk mempertahankan bumi ini. Tubuh atau bumi mempunyai frekuensi bunyi yang berbagai-bagai tetapi apabila tidak dialirkan dengan ais sebagai penstabil maka ia tidak subur apatah lagi manusia semakin hari semakin tidak sihat. Adalah memeranjatkan bilamana di dapati bahagian dasarnya mempunyai kandungan garam yang masin sehingga tidak membenarkan tumbuh-tumbuhan untuk hidup dan melakukan fotosintesis bagi mengeluarkan oksigen. Bahagian dasarnya lebih sejuk dengan warna biru kehitaman, walaupun ia tidak sedalam seperti di mana-mana lautan. Frekuensi bunyi dalam julat di bawah 20Hz membuatkan bahagian dasarnya menjadi lebih stabil.

Orang yang berpenyakit sebenarnya mempunyai banyak kandungan asid dan gas di dalam badannya. Di dalam keadaan yang tidak stabil ini bahagian perut akan mengalami suhu yang tinggi dengan tekanan yang rendah. Sesuatu objek atau bahantara mendadak akibat daripada pembiakan bakteria yang berlebihan mengeluarkan gas lengai.

Faktor yang membuatkan tubuh hilang kekuatan, graviti atau keseimbangan yang sepatutnya berada pada tenaga asli yang sebenarnya. Amalan merasa secubit garam sebelum dan sesudah makan akan menggalakkan setiap makanan yang dimakan seperti protein akan dicerna dan diurai kepada beberapa jenis asid amino dan enzim tertentu dan di pam atau diberikan tekanan melalui sistem pembersihan buah pinggang. Berendam dengan air garam akan merangsang vitamin tertentu dan mengurangkan homosistina iaitu sejenis bahan yang gagal dicerna dan akan mengotorkan sistem darah. Kadar pengoksidan di dalam darah juga akan menjadi tidak seimbang dan ini akan mendedahkan tubuh kepada pelbagai tekanan.

Manfaat mandian cara ini akan menjimatkan perbelanjaan daripada pemakanan kesihatan 0.4 mg asid folik, 2 mg vitamin B6, vitamin B12 dan vitamin B yang lain serta vitamin B Kompleks. Teori fizik membuat kesimpulan bahawa apabila kita berada di permukaan Laut Mati maka tubuh dengan reseptor kulit akan menyerap dan merakamkan semula suhu dan tekanan di dalam tubuh pada tahap asal.

Ini bermakna tubuh yang dipenuhi racun dan bahan kimia hasil daripada pembiakan bakteria yang mengeluarkan asid berlebihan sehingga terbentuk gas-gas yang menyerap oksigen akan mendapat tenaga semulajadi yang asli. Orang yang berpenyakit lebih sensitif untuk merasai berbezaan semasa melakukan aktiviti terapung di atas permukaan Laut Mati.

Suatu hari nanti Semenanjung Arab akan menjadi kawasan yang amat subur hasil gerakan ais dari utara menuju Laut Mati dan Laut Mediteranean serta hasil julatnya atau garam dan ais inilah kesuburan tanah persekitarannya akan terjadi secara luar biasa. Rahsia ais dalam mengeluarkan kawasan kuasa angin dalam frekkuensi bunyi yang berbagai-bagai, tetapi apabila tidak dipertenagakan dengan pertemuan ais dan garam maka tanah tidak menjadi subur apatah lagi manusia yang semakin tua dan uzur.
Wednesday, August 22, 2007

The Variety of Matter

Matter is anything that occupies space. It includes everything from natural substances, such as mineral or living organisms, to synthetic materials. Matter can exist in three distinct states - solid, liquid and gas.

A solid is rigid and retains its shape. A liquid is fluid, has a definite volume, and will take the shape of its container. A gas (also fluid) fills a space, so its volume will be the same as the volume of its container.

Most substances can exist as a solid, a liquid, or a gas : the state is determined by temperature. At very high temperatures, matter becomes plasma, often considered to be a fourth state of matter.

All matter is composed of microscopic particles, such as atoms and molecules. The arrangement and interactions of these particles give a substance its physical and chemical properties, by which matter can be identified.

There is a huge variety of matter because particles can arrange themselves in countless ways, in one substance or by mixing with others.

Natural glass for example, seems to be a solid but is in fact a supercool liquid : the atoms are not locked into a pattern and can flow.

Pure substances known as elements combine to form compounds or mixtures. Mixtures called colloids are made up of larger particles of matter suspended in a solid, liquid or gas, while a solution is one substance dissolved in another.


Monday, August 20, 2007

Kenapa Menara Pisa Condong?


Terdapat tujuh benda atau binaan yang disenaraikan sebagai ajaib di dunia iaitu Tembok Besar China yang mempunyai lebih 24,000 pintu gerbang dan panjang 5,000 kilometer; Piramid yang dibina dengan 2,500,000 blok batu besar yang tersusun rapi; Taj Mahal istana yang dibina oleh Maharaja India, Shah Jahan untuk isterinya Mumtaz; Candi Borobudur yang terletak di Jawa; Angkor Watt di Kemboja, Taman Tergantung Babylon yang dibina lebih 3,000 tahun yang lalu dan Menara Condong Pisa yang terletak di Itali.

Setiap binaan itu mempunyai keistimewaan dan keajaibannya yang tersendiri. Walaupun binaan itu telah berusia ratusan dan ada yang mencapai ribuan tahun tetapi masih berdiri kukuh sehingga ke hari ini. Malahan teknologi moden pada zaman kini masih tidak mampu untuk menghasilkan binaan yang sedemikian rupa. Persoalan, keupayaan masyarakat dahulu membina bangunan dan monumen tersebut masih lagi menjadi tanda tanya yang belum terjawab sepenuhnya.

Menara Pisa umpamanya telah condong semasa pembinaannya pada tahun 1154. Hanya tiga tingkat daripada lapan tingkat menara itu yang dapat disiapkan sebelum menjadi condong disebabkan oleh kelembapan tanah liat yang tidak dapat menyokong keseluruhan bangunan itu. Menara yang mempunyai ketinggian 56 meter ini didapati semakin senget dan keadaan ini telah mencetuskan kebimbangan kepada para arkitek bahawa bangunan ini tersembam ke tanah dalam sedikit masa lagi. Namun begitu, selepas hampir setahun berlalu, Menara Pisa masih berdiri dengan kukuh dan berbagai-bagai usaha telah dibuat untuk memastikan binaan ini terus berada pada posisi asalnya. Sebagaimana binaan lain, pembinaan Menara Pisa mengambil masa 200 tahun untuk disiapkan. Pembinaan menara ini tergendala beberapa kali kerana keadaan tanah yang mendap dan masalah kewangan.

Para jurutera yang membina menara ini berasa ragu-ragu untuk meneruskan kerja-kerja pembinaan kerana khuatir bangunan ini akan tumbang sebelum dapat disiapkan. Biarpun kebimbangan itu berasas tetapi tidak pernah menjadi kenyataan, lantas menjadikan menara ini terus diselubungi dengan misteri mengenai kedudukannya yang senget itu. Arkitek yang bertanggungjawab membina menara ini ialah Bonanno Pisano. Beliau hanya sempat menyiapkan tiga tingkat sahaja sebelum menghilangkan diri. Terdapat berbagai-bagai jawapan telah cuba diutarakan untuk menjelaskan kehilangannya.

Ada pengkaji menyatakan bahawa Pisano berhenti kerana dapat melihat bencana yang bakal melanda menara itu. Tidak kurang juga yang berpendapat bahawa menara itu sengaja dicondongkan oleh Pisano bagi menunjukkan kehebatannya sebagai seorang ahli arkitek yang tersohor pada zamannya.

Hampir 90 tahun bangunan itu dibiarkan sehingga seorang arkitek bernama Giovanni dari Simone menyambung pembinaannya. Seperti Pisano, arkitek itu hanya mampu menyiapkan tiga tingkat bermula daripada tingkat lima, enam dan tujuh. Menara itu hanya dapat disiapkan sepenuhnya 80 tahun kemudian dengan pembinaan tingkat lapan yang berkubah. Dalam kubah itu ditempatkan beberapa buah loceng yang setiap satunya seberat satu setengah tan. Loceng itu akan dibunyikan bagi merayakan sesuatu kemenangan dan tanda berlakunya kematian. Kini loceng itu tidak lagi dibunyikan bagi mengelakkan sebarang getaran yang boleh meretak dan meranapkan menara itu. Bagi menghindarkannya daripada menyembah bumi, para saintis telah mengikat menara ini dengan kabel logam. Kabel itu berperanan sebagai sokongan kepada Menara Pisa yang didapati condong satu inci pada setiap tahun.

Kenapakah Menara Pisa boleh condong sedangkan bangunan di kawasan sekitarnya berada dalam keadaan yang elok. Kajian yang dibuat pada tapak binaan itu mendapati tanahnya mengandungi pasir dan tanah liat yang tidak stabil serta mengandungi kuantiti air yang banyak. Tapak yang menjadi asas pembinaan menara itu pula merupakan bekas lagun lama yang mengalami kesan pasang surut air. Malahan kesan pasang surut itu masih lagi berlaku sehingga kini menyebabkan mendapan berlaku dan mengakibatkan menara itu terus condong ke sebelah kiri. Walaupun Menara Pisa dibina dengan asas lantai dan konkrit setebal 13 kaki tetapi masih tidak dapat menampung beban dan berat menara seberat 14,500 tan. Sebarang bentuk pergerakan yang berlaku di bawah tanah sudah tentunya akan menyebabkan menara ini rebah. Yang lebih menakjubkan ialah gempa bumi yang berlaku pada tahun 1846 tidak sedikit pun menjejaskan struktur Menara Pisa.

Sesungguhnya menara ini mempunyai daya ketahanan yang cukup hebat. Jika tidak, sudah lama menara ini rebah menyembah bumi. Bagi mengelakkan sebarang kemungkinan daripada berlaku maka kenderaan bermotor dilarang menghampiri menara itu. Pada masa yang sama, pelbagai ikhtiar sedang dijalankan untuk mempertahankan mercu tanda yang menjadi kebanggaan warisan tamadun barat. Selain menjadi daya tarikan jutaan pelancong, bangunan ini mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Menara Pisa memiliki nilai seni dan estetika yang mengagumkan.

Sesiapa yang berpeluang mendaki 294 anak tangga menuju ke puncaknya akan melihat satu pemandangan yang menarik dari atas bangunan itu. Menara ini juga pernah digunakan oleh Galileo Galilei untuk melakukan demonstrasi sainsnya. Ujian yang dilakukan pada tahun 1589 mendapati bahawa setiap objek berlainan berat yang dijatuhkan mempunyai kelajuan yang serupa.

Tiada siapa pun yang berani meramalkan bilakah menara ini akan tumbang. Tetapi ramai yang percaya bahawa binaan ini akan rebah pada suatu hari nanti. Keyakinan ini berasaskan kepada keadaan yang semakin condong berbanding pada peringkat awal pembinaannya. Ukuran yang dibuat pada masa dahulu menunjukkan menara itu condong 0.04 inci setahun. Tetapi sekarang kecondongannya meningkat kepada 0.06 inci setahun. Meskipun tapak asas bangunan itu telah diperkuatkan dengan memasukkan 93 tan konkrit tetapi nampaknya masih tidak dapat menghalang pergerakan bangunan itu. Begitu juga dengan langkah menyalurkan keluar air hujan daripada bahagian bawah masih tidak berupaya mengelakkan daripada terus tenggelam. Pada tahun 1573, usaha untuk menguatkan tapak asas telah dilakukan dengan melekatkan kepingan marmar tetapi malangnya marmar itu telah tenggelam bersama-sama dasar bangunan.

Cabaran terbesar yang dihadapi oleh menara ini ialah kecondongannya bukan disebabkan oleh masalah hakisan, pergerakan tanah atau tindak-tanduk manusia. Pada Perang Dunia Kedua, sebahagian daripada tingkat atas bangunan itu rosak teruk kerana bedilan peluru meriam. Namun, bedilan meriam ini masih gagal meruntuhkan bangunan yang berusia satu kurun itu. Musuh terbesar kepada menara ini ialah daya tarikan graviti yang secara perlahan-lahan menyebabkan bangunan itu sengit sehingga 14 inci daripada kedudukan tegaknya. Apakah dengan segala peralatan moden dan kemajuan sains, manusia dapat menyelamatkan salah satu daripada benda ajaib di dunia? Tiada seorang pun yang berani memberikan jawapannya. Mungkin masa dan takdir yang menentukan sama ada menara ini dapat ditatap oleh generasi yang akan datang atau pun hanya sekadar tinggal dalam lipatan sejarah sahaja.


Friday, August 17, 2007

Dark Matter and Dark Energy

Is there anything in the dark areas between distant galaxies?

It isn't easy to study darkness.

Try it. Next time you're outside on a clear night, look up. You might see the winking lights of an airplane, the glow of an orbiting satellite, or even the bright trail of a meteor. Of course, you'll see lots of stars.

What about all the space between the stars? Is something hidden out there in the darkness? Or is it merely empty?

There's nothing for the human eye to see, but astronomers are finding ways to detect what lies between the stars. And they're discovering that most of the universe is made out of mysterious, invisible stuff. They call it dark matter and dark energy.

Although they can't see it directly, scientists are pretty sure this weird stuff exists. Figuring out exactly what it is, however, remains a work in progress.

"We're just now beginning to peel away the darkness," says Robert Kirshner, an astronomer at Harvard University. "We're beginning to see what things are really like, and it's a funny, very unsettling picture because it's so new and unfamiliar."

Ordinary matter

When you look around, everything you see is a type of matter. This is the ordinary stuff of the universe, from a grain of salt to a drop of water to a candy bar. You are matter. So is Earth, the moon, the sun, and our own Milky Way galaxy.

Simple enough, right? Until about 1970, our picture of the universe seemed this straightforward. But then Jeremiah Ostriker of Princeton University and other astronomers started to notice something curious.

Gravity provided the hint. The force of gravity keeps us stuck to the ground, the moon in orbit around Earth, and Earth in orbit around the sun. Without gravity, these bodies would fly off on their own.

In general, the force of gravity between any two objects depends on the distance between them and on the amount of matter, or mass, in each object. The sun, for example, contains a lot more matter than Earth, so it has a much larger mass and exerts a much greater gravitational force than Earth.

Astronomers can estimate how much ordinary, visible matter a star or a galaxy contains. They can then figure out how the gravity of, for example, one galaxy would affect another, nearby galaxy.

Billions of years from now, the Milky Way galaxy and the
neighboring Andromeda galaxy might collide, pulled together
by the force of gravity. In this illustration, an artist shows
what gravity would do to the crashing galaxies, twisting
them out of shape and giving them long, swirling tails
When astronomers compared their calculations to what really happens in our own galaxy, they were surprised to find that the Milky Way acts as if it has much more mass than it should. It's like going to the carnival where someone tries to guess your weight from your appearance and finds that you weigh 1,000 pounds instead of 100 pounds when you step on the scale.

Measurements of other galaxies produced the same puzzling result.

Out of darkness

The only logical conclusion, Ostriker says, was that there's lots of stuff out there that's invisible yet still has mass. Scientists named it "dark matter". Ordinary matter can give off or reflect light; dark matter does not.

Even then, the concept was too baffling for many people to believe at first, Ostriker says. "But every measurement you make gives the same answer," he says. "Now, we have to believe it."

Indeed, calculations show that there may be 10 times as much dark matter as ordinary matter in the universe. The part we see is only a small fraction of all the stuff in the universe.

So what is dark matter? "We have no more clue now than we did 30 years ago," Ostriker says.

Scientists have been trying out all sorts of ideas. One idea is that dark matter is made of teeny-tiny particles that give off no light, so they can't be detected by telescopes. But it's hard to decide what sort of particle fits the bill.

"Right now it's a lot of guesses, and it's highly uncertain," Ostriker says.

Astronomers need more help to figure out what dark matter is. You might end up working on this puzzle yourself if you study astronomy or physics. And if that puzzle isn't challenging enough for you, there's more.

Another force

Once astronomers accepted the idea of dark matter, another mystery turned up.

According to the Big Bang theory, the universe started with a huge explosion that pushed all the stars and galaxies away from each other. Based on their measurements of matter and dark matter, scientists concluded that gravity should eventually reverse this motion. It would make the universe collapse back in on itself billions of years from now.


Observatories such as the Hubble Space Telescope (HST)
and the Chandra X-ray Observatory can look back into time,
detecting light and other radiation that started out from stars and
galaxies billions of years ago. Future telescopes, such as the
James Webb Space Telescope (JWST), will be able to see even
farther back in time to the first stars. Astronomers estimate that these
early stars appeared about 300 million years after the Big Bang.

It came as a huge surprise, then, when powerful telescope observations revealed that just the opposite seems to be happening. By measuring and analyzing light from distant exploding stars called supernovas, astronomers discovered that it looks as if the universe is expanding outward faster and faster.

This shocking discovery suggests that the universe has some sort of additional force that pushes stars and galaxies apart, countering gravity. And the effect of this mysterious force must be larger than that of all the matter and dark matter in the universe. For lack of a better name, scientists call this effect "dark energy."

So, the bulk of the universe is not stars and galaxies and planets and people. Most of the universe is other stuff. And a lot of this other stuff is something very strange called dark energy.

"Now that's a really weird picture," Kirshner says. "In a way, you could say that in the last 5 years, we've stumbled into two-thirds of the universe."

Researchers are now hard at work, using telescopes on the ground and in space to look for clues that would tell them more about dark matter and dark energy.

Another view

What's the point of studying stuff that we can't even see?

Just thinking about dark matter and dark energy separates us from other animals, Ostriker says. "When you pick up a rock and see little creatures scurrying around, you can say, 'What do they know about life except what's under that rock?'" We, on the other hand, can try to understand the universe outside of us, he says.

That can give us a new perspective, Kirshner says.

We can take pleasure in the fact that we're made from a very small minority of the kinds of stuff that exist in the universe, he says. Studying dark matter and dark energy gives us a sense of how valuable and unusual this "ordinary" sort of matter is.

So, there's a lot more to darkness than meets the eye, and it's worth taking a closer look.


Wednesday, August 15, 2007

Dari Manakah Asal Batu Permata?

Seperti namanya, permata adalah sejenis batu yang terdiri daripada karbon pekat. Ia terbentuk jauh di dalam bumi yang mengalami tekanan kuat menyebabkan atom-atom karbon membentuk kristal.

Batu berbentuk kristal itu terkeluar ke permukaan bumi akibat letusan gunung berapi dan ia boleh ditemui di dalam batu-batu gunung berapi yang dikenali sebagai ‘kimberlite’ dan ‘lamproite’.

Batu permata disifatkan oleh masyarakat dunia sebagai sangat berharga kerana ia adalah batu yang paling keras di bumi ini.

Pada abad ke-16 manusia tidak pernah terfikir bahawa batu permata mempunyai kilauan dan cahaya yang cantik.

Apabila saintis menyedari kegunaan cahaya barulah mereka mengetahui bahawa batu permata mempunyai kilauan dan cahaya yang terang.

Kelajuan cahaya dalam batu permata ialah 186,000 sesaat tetapi ia akan bergerak perlahan kira-kira 80,000 batu sesaat apabila melalui rintangan.

Cahaya batu permata boleh terbias dan terpantul serta terpecah menghasilkan warna-warna pelangi, yang menyebabkan ia berkilauan.

Bagaimanapun kilauan batu permata sebenarnya bergantung kepada cara ia dipotong atau dicanai.


Monday, August 13, 2007

Energy From Atom


Nuclear power accounts for about 20 percent of the total electricity generated in the United States. In 2000, there were 66 nuclear power plants (composed of 104 licensed nuclear reactors) throughout the United States, located mostly on the East Coast and in the Midwest.

A nuclear power plant operates basically the same way as a fossil fuel plant, with one difference - the source of heat. The process that produces the heat in a nuclear plant is the fissioning or splitting of uranium atoms.

That heat boils water to make the steam that turns the turbine-generator, just as in a fossil fuel plant. The part of the plant where the heat is produced is called the reactor core.

Nuclear Fuel

Atoms are made up of three major particles : protons, neutrons and electrons. The most common fissionable atom is an isotope (the specific member of the atom’s family) of uranium known as uranium-235 (U-235 or U235), which is the fuel used in most types of nuclear reactors today.

Although uranium is quite common, about 100 times more common than silver, U-235 is relatively rare. Most U.S. uranium is mined, in the Western United States. Once uranium is mined the U-235 must be extracted and processed before it can be used as a fuel.

In its final usable state, the nuclear fuel will be in the form of a pellet roughly one-inch-long, which can generate approximately the same amount of electricity as one ton of coal.

Nuclear reactors

Nuclear reactors are basically machines that contain and control chain reactions, while releasing heat at a controlled rate. In electric power plants, the reactors supply the heat to turn water into steam, which drives the turbine-generators.

The electricity is shipped or distributed through transmission lines to homes, schools, hospitals, factories, office buildings, rail systems and other customers.

The reactor core is composed of four main elements :

The Fuel – Nuclear fuel consists of pellets of enriched uranium dioxide encased in 12-foot long pencil-thick metal tubes, called fuel rods. These fuel rods are bundled to form fuel assemblies. A nuclear plant can operate continuously for up to 2 years. To run this long, a reactor must have as many as 100 to 300 fuel assemblies.

The Control Rods – The control rods contain material that regulates the rate of the chain reaction. If they are pulled out of the core, the reaction speeds up. If they are inserted, the reaction slows down.

The Coolant – A coolant, usually water, is pumped through the reactor to carry away the heat produced by the fissioning of the fuel. This is comparable to the water in the cooling system of a car, which carries away the heat built up in the engine. In a reactor, as much as 330,000 gallons of water flow through the reactor core every minute to carry away the heat.

The Moderator – A moderator, water, slows down the speed at which atoms travel. This reduction in speed actually increases the opportunity to split, thereby releasing energy.

Although engineering designs are quite complex, these four elements — the fuel, the control rods, the coolant and the moderator — are the basic components of a nuclear reactor.

Environment

Like all industrial processes, nuclear power generation has by-product wastes - radioactive waste and hot water. Because nuclear generated electricity does not emit carbon dioxide into the atmosphere, nuclear power plants in the U.S. prevent about as much greenhouse has emissions as taking 5 billion cars off our streets and highways.


Radioactive wastes are the principal environmental concern for nuclear power. Most nuclear waste is low-level nuclear waste. It is ordinary trash, tools, protective clothing, wiping cloths and disposable items that have been contaminated with small amounts of radioactive dust or particles.

These materials are subject to special regulation that govern their storage so they will not come in contact with the outside environment.

On the other hand the irradiated fuel assemblies are highly radioactive and must be stored in specially designed pools resembling large swimming pools (water cools the fuel and acts as a radiation shield) or in specially designed dry storage containers.

The older and less radioactive fuel is kept in the dry storage facility. It is sealed in special concrete reinforced containers. The United States Department of Energy’s long range plan is for this spent fuel to be stored deep in the earth in a geologic repository.

The proposed site is Yucca Mountain, Nevada. Currently, all spent (used) fuel is stored at the power plant at which it was used.


Thursday, August 9, 2007

Ozon Perisai Kehidupan Bumi

Kini, hampir semua daripada kita pernah mendengar perkataan ozon. Kalaupun tidak begitu memahami apa itu ozon, tapi pastinya ramai daripada kita yang sudah boleh mengaitkannya dengan perkataan-perkataan seperti CFC (kloroflorokarbon), pemanasan sejagat, lubang ozon dan kesan rumah hijau.

Perkataan ozon atau lebih tepat lagi lapisan ozon ini mula mendapat perhatian sekitar tahun 1980-an apabila saintis berjaya mengesan terdapat 'lubang' di lapisan ozon di Antartika.

Lapisan ozon adalah sesuatu yang tidak dapati dilihat dengan mata kasar. Ia terbentuk daripada tiga atom oksigen. Ia terbentuk secara semula jadi dalam lapisan atas atmosfera bumi.

Ia terhasil daripada tenaga matahari yang mengeluarkan radiasi ultra yang tinggi.

Radiasi itu berpecah menjadi molekul oksigen sekali gus melepaskan atom bebas di mana sesetengah daripadanya diikat dengan molekul oksigen yang lain untuk membentuk ozon.

Kira-kira 90 peratus daripada ozon di atmosfera terbentuk dengan cara ini iaitu meliputi di antara 15 sehingga 55 kilometer di atas permukaan bumi.

Bahagian ini dikenali sebagai stratosfera. Sungguhpun begitu, ozon yang hadir itu didapati terdapat dalam kuantiti yang sedikit iaitu maksimum tumpuan liputan hanya di antara 20 sehingga 25 kilometer.

Tumpuan ozon di dalam atmosfera bergantung kepada keseimbangan dinamik di antara sejauh mana ia terbentuk dan bagaimana pantas ia dimusnahkan.

Kenapa lapisan ozon penting untuk kehidupan di bumi?

Sebenarnya, lapisan ozon penting kerana ia menyerap radiasi ultra ungu (UV) daripada matahari untuk melindungi radiasi yang tinggi sampai ke permukaan bumi.

Radiasi dalam bentuk UV spektrum mempunyai jarak gelombang yang lebih pendek daripada cahaya yang nyata.

Radiasi UV dengan jarak gelombang adalah di antara 280 sehingga 315 nanometer (satu nanometer bersamaan satu milion daripada satu milimeter) yang dikenali UV-B dan ia merosakkan hampir semua kehidupan.

Dengan menyerap radiasi UV-B sebelum ia sampai ke permukaan bumi, lapisan ozon melindungi bumi daripada kesan radiasi yang merosakkan kehidupan.

Ozon Stratospheric juga memberi kesan kepada pengedaran suhu atmosfera yang memainkan peranan penting dalam mengawal suhu dunia.

Bagaimanapun, hasil kajian saintis mendapati lapisan ozon yang menjadi pelindung dan perisian kepada bumi daripada dirosakkan oleh radiasi UV-B ini didapati semakin menipis.

Gas CFC dikatakan antara punca kepada penipisan lapisan ozon ini.

CFC digunakan oleh masyarakat moden melalui pelbagai cara termasuklah dalam peti sejuk, bahan dorong dalam penyembur, pembuatan buih dan bahan pelarut terutamanya bagi kilang-kilang elektronik.

Sesungguhnya, usaha-usaha untuk mengelakkan penipisan ozon menjadi semakin serius kini dilakukan secara bersepadu oleh semua negara di dunia.

Usaha itu telah pun dimulakan secara serius melalui Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) (UNEP).

Pada tahun 1977 lagi, UNEP telah mengambil tindakan Perancangan Dunia terhadap lapisan ozon dan dalam tahun 1987, satu kesefahaman dunia mengenai pengurangan pengeluaran bahan yang menyebabkan lapisan ozon telah ditandatangani iaitu Protokol Montreal.

Protokol ini memperkenalkan sukatan, termasuk tindakan-tindakan dalam mengawal penghasilan dan pembebasan CFC ke dalam alam sekitar.

Sesungguhnya semua penduduk dunia perlu memandang serius untuk mengatasi masalah ini jika kita mahu generasi masa depan mewarisi alam sekitar yang selamat untuk diduduki.


Tuesday, August 7, 2007

Antikythera - Secrets of an Ancient Computer

This illustration shows what the machinery inside an ancient astronomical
computer might have look like. The mechanism included sets of gears
and moving hands to track astronomical cycles.

Computers go back farther in history than you might imagine.

A mysterious mechanism found in a 2,000-year-old Greek shipwreck may have been used to calculate the positions of planets, predict when eclipses were to occur, and do other astronomical chores.

Known as the Antikythera (pronounced an-tee-KITH-air-uh) mechanism, the device is about the size of a shoebox. When it was found underwater about 100 years ago, the mechanism was in poor shape. Its metal pieces had congealed into one mass, then broken into pieces.

People who studied what was left of the mechanism suspected that it had something to do with astronomy. To find out more, researchers recently used advanced imaging methods, including X-ray computer tomography, to look inside the metal fragments and to check for ancient writing on the device.

"The computer tomography images of the mechanism have literally opened the device up to us to see how it worked," says John M. Steele, who studies ancient astronomy at the University of Durham in England.

The researchers discovered that the mechanism had at least 30 bronze gears with as many as 225 teeth, likely all cut by hand.

This fresh look provided clear evidence that the device could have been used to compute eclipses of the sun and moon. A lunar eclipse occurs when the moon passes into Earth's shadow, and a solar eclipse occurs when the moon passes between the sun and Earth.

Scientists suspect that the mechanism was also able to show the motions of the planets. A user could pick a day in the future and, using some sort of crank, work out a planet's position on that date.

The new images doubled the number of engravings that the scientists could read. These inscriptions revealed uses for the machine that were previously unknown.

With the added information, the researchers came up with a new model for how the mechanism operated. The model takes into account 29 of the 30 known gears and adds five more that were probably there but never found.


A diagram of a spiral dial for predicting solar and lunar eclipses
is superimposed on a photo showing pieces of the metal mechanism
brought up from a 2000-year-old shipwreck.

The new picture adds a previously undiscovered spiral dial to the back of the device near the bottom. A hand moving around the dial could have pointed to eclipses over a period of 18 years.

All these findings show that the Antikythera mechanism was perhaps 1,000 years ahead of anything else discovered from its time period.


Friday, August 3, 2007

Ibn Al-Baitar Pakar Botani Unggul Kurun ke-16

Abu Muhammad Abdullah Ibn Ahmad Ibn al-Baitar Dhiya al-Din al-Malaqi adalah salah seorang saintis terulung Muslim Sepanyol. Beliau merupakan seorang ahli botani dan farmasi yang terkenal pada kurun pertengahan.

Lebih dikenali sebagai Ibn al-Baitar, beliau dilahirkan di sebuah kota dikenali Malaqa atau Malaga di Sepanyol pada akhir kurun ke-12.

Beliau belajar ilmu botani daripada Abu al-Abbas an-Nabati. Perkara pertama yang dilakukannya ialah mengumpul tumbuh-tumbuhan dari seluruh Sepanyol.

Pada tahun 1219, beliau meninggalkan Sepanyol untuk menjalankan kerja-kerja mengumpul tumbuh-tumbuhan menerusi pengembaraan di bahagian utara susur pantai benua Afrika. Pengembaraan itu menjangkau sehingga ke benua Asia Kecil. Cara beliau mengembara sama ada di darat atau laut tidak diketahui sehingga hari ini.

Bagaimanapun antara tempat-tempat yang beliau singgah dan lawati ialah Bugia, Qastantunia (Constantinople), Tunis, Tripoli, Barqa and Adalia.

Selepas tahun 1224, beliau menyertai perkhidmatan al-Kamil kerajaan Gabenor Mesir dan dilantik sebagai ketua pakar herba.

Pada tahun 1227, al-Kamil telah meluaskan kuasanya sehingga ke Damsyik manakala Ibn al-Baitar mengiringinya ke sana yang mana ia turut menyumbang kepadanya untuk mengumpul tumbuh-tumbuhan di Syria.

Penyelidikannya mengenai tumbuh-tumbuhan ketika itu turut diperluaskan ke beberapa kawasan lain termasuk Arab Saudi dan Palestin.

Di kedua-dua negara itu, beliau berpeluang melawat stesen penyelidikan dan mengumpul tumbuh-tumbuhan yang terdapat di situ. Beliau meninggal dunia di Damsyik pada tahun 1248.

Sumbangan utama Ibn Baitar ialah Kitab al-Jami' fi ad-Adwiya al-Mufrada yang merupakan salah sebuah kompilasi botani yang terhebat mengenai tumbuh-tumbuhan perubatan di Arab Saudi.

Statusnya sebagai pakar botani terus unggul di kalangan ahli botani lain sehingga kurun ke-16. Ini ada kaitan dengan kerja-kerjanya yang penuh sistematik terutama pada awal penglibatannya dalam dunia botani.

Kritikan yang diterimanya ketika itu tidak mematahkan semangat beliau, sebaliknya menyuntik semangat kepadanya untuk menyumbang dalam bidang botani.

Ensiklopedianya itu mengandungi kira-kira 1,400 pelbagai perkara yang sebahagian besarnya mengenai tumbuhan perubatan dan sayur-sayuran. Lebih mengagumkan, ensiklopedia itu mendedahkan kira-kira 200 jenis tumbuh-tumbuhan yang sebelum itu tidak dikenali.

Buku itu ditulis hasil rujukannya daripada 150 penulis lain yang kebanyakannya dari Arab Saudi dan ia turut memetik kenyataan 20 ahli sains terawal Greek.

Ensiklopedia itu telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin dan diterbitkan pada tahun 1758. Hasil karyanya yang kedua ialah Kitab al-Mlughni fi ad-Adwiya al-Mufrada iaitu sebuah ensiklopedia perubatan.

Beberapa jenis dadah telah disenaraikan mengikut kesesuaiannya dengan nilai-nilai terapeutik atau ilmu perubatan mengenai cara merawat atau mengubati penyakit.

Selain itu, terdapat 20 bab berlainan mengenai tumbuh-tumbuhan yang mempunyai signifikan dengan penyakit berpunca dari kepala, telinga, mata dan lain-lain.

Beliau turut memetik kenyataan daripada pakar bedah Muslim terkenal, Abul Qasim az-Zahrawi untuk dimuatkan ke dalam bab berkaitan pembedahan.

Selain menggunakan bahasa Arab untuk menamakan tumbuh-tumbuhan yang ditemuinya, Ibn Baitar turut menggunakan bahasa Greek dan Latin untuk tujuan itu.

Sumbangan Ibn Baitar dalam bidang ini lebih kepada karakter hasil pemerhatian, analisis dan klasifikasinya terhadap tumbuh-tumbuhan. Ia turut dilihat memiliki pengaruh dari Barat dan Timur dalam ilmu botani dan perubatan.

Sejak kitab Jami' diterjemahkan ke dalam bahasa-bahasa berkenaan, ramai ahli sains lain mula mengkaji isi kandungannya dan seterusnya menjadikannya sebagai bahan rujukan.

FAKTA RINGKAS
1. Saintis terulung Muslim Sepanyol.
2. Dilahirkan di Malaqa, Sepanyol
3. Belajar ilmu botani daripada Abu al-Abbas an-Nabati
4. Dilantik sebagai ketua pakar herba Mesir pada tahun 1224
5. Meninggal dunia di Damsyek pada tahun 1248


Wednesday, August 1, 2007

The Ocean Floor

The ocean floor comprises two sections : the continental shelf and slope and the deep-ocean floor. The continental shelf and slope are part of the continental crust but may extend far into the ocean.

Sloping quite gently to a depth of about 140 metres, the continental shelf is covered in sandy deposits shaped by waves and tidal currents. At the edge of the continental shelf, the seabed slopes down to the abyssal plain, which lies at an average depth of about 3,800 metres.

On this deep ocean floor is a layer of sediment made up of clays, fine oozes formed from the remains of tiny sea creatures, and occasional mineral-rich deposits.

Echo-sounding and remote sensing from satellites has revealed that the abyssal plain is divided by a system of mountain ranges, far bigger than any on land - the mid-ocean ridge.

Here, magma (molten rock) wells up from the Earth’s interior and solidifies, widening the ocean floor.

As the ocean floor spreads, volcanoes that have formed over hot spots in the crust move away from their magma source; they become extinct and are increaslingly submerged and eroded.

Valcanoes eroded below sea level remain as seamounts (underwater moutains). In warm waters, a volcano that projects above the ocean surface often acquires a fringing coral reef, which may develop into an atoll as the volcano becomes submerged.


 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes